Listová zelenina a její síla

Listové zelenině se ve zdravotnických kruzích věnuje trochu pozornosti, ale většina lidí o ní nikdy neuvažuje. Když už, tak se pozornost soustředí na zeleninu a jen zřídka na listovou zeleninu. Ať už se hlásíte k jakékoliv dietě – veganské, paleo, vegetariánské, keto nebo jen standardní americké dietě – pokud nepřijímáte dostatek listové zeleniny, budoucnost vašeho zdraví je v ohrožení. Může se to zdát jako silné tvrzení, ale je to pravda. Pokud pravidelně nekonzumujete dostatek syrové listové zeleniny, časem se u vás objeví určité zdravotní problémy. Syrová listová zelenina, jako je hlávkový salát, špenát, mangold, polníček, potočnice, límcová zelenina, portulaka a kapusta, jsou zásadní pro naše zdraví.

Zdroj vyšších biotik a nepřítel špatných bakterií

Stále neobjevené výzkumem a vědou, vyšší biotika jsou druh mikroorganismu nacházejícího se na syrové listové zelenině, na které jsem upozornil v mé úvodné knize Mystický léčitel. Tyto mikroorganismy jsou zodpovědné za produkci konečné metylované formy vitaminu B12, který se absorbuje do kanálů vašeho těla a najde si cestu zpět do vašich jater, když je to požadováno.

Jak sdílím v mé knize Játra a jejich léčba: “tento vitamín B12 je pro játra nejdůležitější maltou, která drží pohromadě všechny cihly, z nichž se staví hrad vašeho zdraví. Když ho je dostatek, játra si ho ukládají dostatečné množství, které posílají do krevního oběhu jako pomocníka téměř každého vitaminu, minerálu a dalších živin, které uvolňují, aby jakýmkoli způsobem pomohly vašemu tělu. Je to právě vitamin B12, díky kterému všechno funguje správně.“ Chcete-li pochopit, kde tato vyšší biotika najít a jak přesně v těle fungují a jak plní důležité funkce, můžete si přečíst knihu Léčivá síla ovoce a zeleniny a také Játra a jejich léčba. Tato vyšší biotika v nemyté (nebo velmi lehce myté), bio, syrové listové zelenině také pomáhají znovu osídlit váš střevní trakt dobrými bakteriemi.

Kromě toho syrová listová zelenina pročišťuje stěny střev, jemně masíruje dvanáctník, tenké střevo a tlusté střevo a odstraňuje špatné bakterie a shnilé tuky a bílkoviny, které nebyly po léta strávená. 

Toto nahromadění je jedním z důvodů, proč může někdo pociťovat nadýmání nebo gastritidu – a pouhé užívání probiotik to nevyřeší. Probiotika nezabíjejí špatné bakterie. Nezabíjejí streptokoka ani E.coli. Vysoce kvalitní probiotika mají rozhodně své místo ve zdravé stravě, ale nevykonají ani zlomek léčebné práce, kterou odvádějí vyšší biotika. Stopové minerály nalezené v listové zelenině jsou probiotika, která vyživují dobré bakterie a ničí špatné bakterie.

Pokud se při konzumaci syrové listové zeleniny cítíte v žaludku špatně, znamená to, že se vám ve střevech hromadí kolonie špatných bakterií, které zvyšují hladinu zánětu a přecitlivělost nervů střevní sliznice. To se projevuje střevními potížemi, kdykoli sníte cokoli, co není měkké, hladké a bez vlákniny, jako například kousek bílého chleba, vejce nebo obyčejné kuře. Tyto potraviny sedí v žaludku a jsou mazlavé, takže máte pocit, že je trávíte dobře, i když ve skutečnosti je netrávíte dobře, protože tyto konkrétní potraviny se obecně špatně tráví. Jsou to lepkavé potraviny a zdržují se ve střevech.

Vzhledem k této citlivosti, když sníte něco, co není úplně měkké a hladké a obsahuje vlákninu, jako je hlávkový salát nebo kapusta, a pociťujete nějaké potíže nebo příznaky, jeví se vám listová zelenina jako problematická potravina. Ale ve skutečnosti je to jen proto, že máte citlivé nervy, takže cítíte, jak se tyto potraviny pohybují vašimi střevy. Syrová listová zelenina a další léčivé potraviny ve skutečnosti pomáhají odstraňovat nahromaděné špatné bakterie a shnilé tuky a bílkoviny, které jsou příčinou vaší citlivosti. 

Konzumace potravin, jako je máslo z krávy krmené trávou, vejce a sýry, které jsou sice měkké a jemné, ale pouze podporují množení špatných bakterií, které tyto problémy způsobují. 

Více o důvodech, proč je lepší se těmto potravinám vyhnout, pokud máte nějaký chronický příznak nebo onemocnění, se dozvíte v knize Játra a jejich léčba. Dalším prvkem je, že když jste ve stresu, vaše nadledviny zaplavují vaše tělo adrenalinem. Tento adrenalin se dostává do střevního traktu a ničí dobré bakterie a mikroorganismy ve střevech, čímž vytváří hřiště pro špatné bakterie.

Minerální soli, elektrolyty a vitaminy

Listová zelenina obsahuje vzácné a životně důležité minerální soli, které jsou zásadní pro naše zdraví. Jak uvádím v knize Léčivá síla ovoce a zeleniny: „aby naše tělo fungovalo optimálně, potřebujeme mít ve stravě dostatek minerálních solí. Listová zelenina, jako je špenát, poskytuje biologicky dostupné formy draslíku, sodíku a chloridu, které znamenají vše, pokud jde o udržení našich systémů silných, abychom mohli bojovat proti nemilosrdné čtveřici  (viz kniha Léčivá síla ovoce a zeleniny, abyste se dozvěděli o těchto čtyřech faktorech, které dnes způsobují nemoci a symptomy) a dalšími vetřelci. Listová zelenina je také bohatá na stopové minerální soli, které obsahují zvláště biologicky dostupné formy minerálů, po kterých tělo touží (a které věda dosud neobjevila).

Minerální soli umožňují přenos informací do celého těla, takže se může udržovat v rovnováze bez ohledu na to, co se děje. Podílejí se na elektřině vytvářené srdcem a mozkem, která řídí všechny ostatní orgány v těle. Minerální soli udržují srdce v chodu a vytvářejí neurotransmitery potřebné k přenosu informací z bodu A do bodu B v mozku – tedy od neuronu k neuronu. Minerální soli udržují v chodu ledviny a nadledviny a pomáhají vytvářet kyselinu chlorovodíkovou ve střevech, aby tělo mohlo rozkládat a asimilovat to, co sníte.

Minerální soli také regulují teplotu celého těla; zabraňují přehřátí a prochladnutí. Bez minerálních solí bychom byli neustále náchylní k dehydrataci, těžkým otokům a neproduktivním močopudným stavům. Jsou tak neodmyslitelnou součástí toho, aby vás udrželi při životě a v dobré kondici, abyste se mohli co nejlépe vypořádat se vším, co vám přijde do cesty.

Sodíkové seskupené soli sodíku v celerové šťávě, které jsou podskupinou sodíku, jsou speciálním a silným příkladem toho, jak jsou minerální soli léčivé. Půl litru celerové šťávy ráno na lačno se cíleně zaměřuje na špatné bakterie a ničí je, takže mrtvé špatné bakterie se pak mohou stát zdrojem potravy pro dobré bakterie, které se jimi živí. Celer je sice bylina, ale zaslouží si zde zmínku, protože je to tak silná léčivá potravina. Abyste si zajistili jeho blahodárné účinky, musíte vědět, jak ho správně pít, což popisuji v knize Šťáva z řapíkatého celeru. Syrová listová zelenina obsahuje vlastní druhy minerálních solí a různé druhy listové zeleniny mohou obsahovat různé minerály. Například špenát obsahuje stopové množství biologicky dostupného jódu, chromu, síry, hořčíku, vápníku, draslíku a manganu, které jsou důležité pro podporu neuronů. I když pijete celerovou šťávu, stále potřebujete konzumovat listovou zeleninu.

Listová zelenina je důležitým zdrojem elektrolytů. Vitamin A, B, kyselina listová, léčivé alkaloidy, sloučeniny bojující proti nemocem a mikroživiny pro obnovu endokrinního systému, to vše lze nalézt v listové zelenině. Tyto silné potraviny poskytují jedinečnou skupinu živin, které vyživují všechny orgány. Bez listové zeleniny nebude zbytek vaší stravy stačit k tomu, abyste byli zdraví, zvláště s ohledem na typy virů a bakterií, kterým dnes čelíme a které způsobují příznaky, jako jsou bolesti hlavy, mravenčení a necitlivost, bolesti těla, únava, mozková mlha a mnoho dalších.

Biologicky dostupný protein

Pokud si děláte starosti ohledem nedostatku proteinů, už se více netrapte. Listová zelenina obsahuje ty nejlépe vstřebatelné a biologicky dostupné proteiny, které jsou snadno dostupné pro vaše tělo. Listová zelenina pomáhá zvrátit všechna onemocnění související s proteiny, jako je dna, onemocnění ledvin, ledvinové kameny, žlučové kameny, onemocnění žlučníku, osteopenie, osteoporóza a srdeční onemocnění. Nerozkládající se proteiny mohou přispívat k těmto onemocněním a způsobit zhoršení stavu organismu.

Odšťavňování listové zeleniny

Jeden fantastický způsob, jak získat výhody listové zeleniny, je odšťavnit ji. Zkuste odšťavnit trochu celeru a/nebo okurky s listovou zeleninou, jako je špenát, kapusta nebo římský salát, a trochu jablka, citronu nebo zázvoru, pokud chcete. Pokud se ptáte, proč byste měli odšťavňovat zeleninu, když ji vaši předkové jednoduše sbírali ze zahrady a jedli, odpověď je jednoduchá – žijeme teď v jiném světě. Toxiny, škodliviny, viry a bakterie, kterým nyní čelíme, jsou mnohem horší, než kdy byly předtím. Špatné bakterie se hromadí v našem trávicím traktu po milionech. 

Streptokok, E.coli, C. diff, stafylokoky a dokonce i špatné houby; sedí v našem střevním traktu, daří se jim a zabírají místo, čímž ztěžují vstřebávání živin, které potřebujeme. 

Máme také pomalá a stagnující játra, která jsou přetížená toxiny a patogeny, což znamená, že nefungují optimálně. Navíc jsme zatížení toxickými těžkými kovy a viry.

Odšťavňování zvyšuje účinnost a množství důležitých živin, které přijímáme ze syrové listové zeleniny, a pomáhá doplnit jejich nedostatek. Odšťavňování také ubírá část práce vašemu trávicímu systému. Čerstvě připravená šťáva ze syrové listové zeleniny je v podstatě předtrávená, takže je pro vaše buňky tekutou infuzí, která se snadno vstřebává.

Pokud se bojíte syrové zeleniny a salátů, protože vám dráždí střeva, pravděpodobně to znamená, že máte přecitlivělý střevní trakt. Odšťavňování je skvělým lékem pro každého, kdo má citlivé trávení. Navíc můžete do svého jídelníčku zařadit větší množství syrové listové zeleniny prostřednictvím šťávy, než kdybyste ji jedli vcelku nebo dokonce rozmixovanou (mixování je další léčebný způsob, jak zařadit syrovou listovou zeleninu, jako je například syrová Medical Medium špenátová polévka).

Nic z toho neznamená, že byste listovou zeleninu neměli jíst, ale odšťavňování může být zásadním klíčem k obnově vašeho zdraví a vyléčení nedostatků živin.

Vaření a listová zelenina

Lidé často rádi vaří listovou zeleninu, jako je límcová zelenina, špenát, pak choi, mangold a kapustu. I když je tato zelenina neuvěřitelně léčivá ve své syrové formě, je lepší se vyhnout její tepelné úpravě. Když je listová zelenina dušená, restovaná, smažená, pražená nebo vařená jakýmkoliv jiným způsobem, mění se přirozeně se vyskytující kyselina šťavelová (která není vůbec škodlivá, když je listová zelenina syrová) a přechází do formy, která se stává méně využitelnou pro tělo. To je jeden z důvodů, proč se listová zelenina nejlépe konzumuje syrová.

Syrová listová zelenina

Hlávkový salát, rukola, polníček, potočnice, mangold, červený a zelený listový salát, římský salát, špenát a kapusta jsou alkalizující listovou zeleninou, která se skvěle hodí do salátů. Lze je přidat i do smoothie. Většina lidí považuje špenát za vhodnou přísadou do smoothie, omáček, dresinků a syrových polévek.

Většina lidí nikdy nejedla dostatek syrové listové zeleniny, takže už teď mají nedostatek minerálních solí a živin, které tyto speciální potraviny mohou poskytnout. Nyní, když víte, jak důležitá je listová zelenina, můžete ji začít konzumovat každý den v hojném množství. 

Každý dospělý člověk by měl denně zkonzumovat alespoň dva a půl hrnku nakrájené syrové listové zeleniny. Někomu s chronickým onemocněním nebo příznaky by k navrácení zdraví pomohla konzumace většího množství listové zeleniny denně, spolu s dalšími informacemi o léčení, které sdílím v sérii knih Mystický léčitel. Půl kila listové zeleniny denně by mohlo být pro někoho v této situaci velmi užitečné. Pokud toho nemůžete dosáhnout každý den, dělejte to po malých krůčcích:

  • Můžete si dát dvakrát týdně velký zelený salát nebo špenátovou polévku?
  • Můžete přidat 2 hrnky špenátu do svého oblíbeného smoothie?
  • Můžete si několikrát týdně dát zelený džus?

Začněte tam a postupujte den po dni.

Důležité je také zařadit některé zelené práškové doplňky pro jejich specifické léčivé vlastnosti a koncentraci živin, včetně spirulinyprášku ze šťávy ječmené trávy. Tyto dva zelené prášky jsou velmi speciální, a pokud se oba užívají denně, působí jako multivitamín a multiminerál, který je užitečný pro uzdravení a jako jeden z účinných kroků, který pomáhá v prevenci budoucích nedostatků živin a příznaků. Smoothie na detoxikaci od těžkých kovů je ideálním způsobem, jak tyto prášky denně zařadit do svého jídelníčku, který obsahuje také bylinu koriandr a mořskou řasu dulse. Tyto potraviny sice nepatří mezi listovou zeleninu, ale jsou také životně důležité.

Chcete-li více porozumět tomu, jak vám listová zelenina může pomoci, doporučuji přečíst si knihu Léčivá síla ovoce a zeleniny. Listová zelenina pomáhá při depresích, neplodnosti, úzkosti, únavě nadledvin, nespavosti, kožních onemocněních, hormonální nerovnováze, bušení srdce, mozkové mlze, závratích – seznam pokračuje. Listová zelenina také pomáhá obnovit kyselinu chlorovodíkovou ve vašem těle, posiluje trávení, omezuje problémy se slinivkou a pomáhá předcházet cukrovce v budoucnu.

Pokud vám váš současný dietní režim nebo zdravotní odborník neříká, abyste jedli listovou zeleninu, je pak tato strava nedostatečná. Je důležité stát se svým vlastním odborníkem na zdraví a vybavit se informacemi, které potřebujete k uzdravení a péči o své zdraví v budoucnu. Listová zelenina je skvělý způsob, jak toho dosáhnout.

— Překlad článku z webu Medical Medium: https://www.medicalmedium.com/blog/power-of-leafy-greens


Prohlášení: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné informační účely. Tyto informace nejsou zamýšleny jako náhrada za odbornou zdravotní nebo lékařskou radu či léčbu, ani by se na ně nemělo spoléhat při diagnostice, prevenci nebo léčbě jakéhokoli zdravotního onemocnění. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte nebo přerušíte jakékoli léky, léčbu nebo péči nebo začnete s jakoukoli dietou, cvičením nebo suplementačním programem.

Zlata | Medical Medium Family
Ahoj, jsem Zlata a jsem průvodkyně zdravým životním stylem podle nadčasových principů Medical Medium®. Natáčím také MMF podcast na Hero Hero a vedu skupinové 3:6:9 jaterní očisty. Moji pomoc nejvíce ocení ti, kteří už vyzkoušeli vše a nic jim nepomohlo.
MMF Podcast
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů