Vitaminy rozpustné v tucích

Pokud jde o tuky a vstřebávání živin, určitě jste už slyšeli o často mylně pochopeném výrazu „rozpustné v tucích“. Lidé často předpokládají, že to znamená, že určité vitaminy, aby se rozpustily a vstřebaly, musí být konzumovány s tukem. Ve skutečnosti „rozpustné v tucích“ znamená, že určité vitaminy, například vitamin D, se ukládají do ložisek tukových buněk v těle, když se těchto vitaminů v krvi příliš velké množství. A pokud je vitamin skladován v tukové buňce, není využit. Může to také vést k nežádoucímu hromadění vitaminů. Lékařský výzkum a věda tento objev učinily díky tomu, že se lidé cítili špatně, když užívali velké dávky vitaminu A, a museli pochopit, proč je to pro tělo toxické. Jejich teorie zní, že pokud člověk konzumuje hodně vitaminu rozpustného v tucích, nadbytek se nevylučuje a neopouští tělo, takže v něm velká množství zůstávají.

„Vstřebávají se vitaminy do tukových buněk?“ ptali se výzkumníci sami sebe. „Vypadá to tak.“ Určité vitaminy, například A a D, mohou uváznout v tuku v játrech a v celém těle. Zůstávají-li v těle velká množství vitaminů rozpustných v tucích a nejsou vyloučena, mohou nakonec v krvi a orgánech způsobit vysokou toxicitu.

Hovoříme o tukových buňkách, které se už v těle nacházejí. Jedná se o něco jiného než tuky, jež konzumujete. Když jsou uskladněny v těle, tukové buňky se mění. Tuk v těle ožívá. Proto je tuk v nádorech. Tuk v nás není mrtvý, ačkoliv jsme ho mrtvý zkonzumovali – například ve formě kousku kuřecího masa. I když byl tuk uvařený, jakmile je přeměněn a ukládá se kolem pasu nebo kdekoli jinde v těle, stává se živým.

V tucích rozpustné vitaminy se vstřebávají do tukových buněk v těle. To ovšem neznamená, že se živiny díky konzumaci tuku stávají biodostupnějšími a vstřebatelnějšími. Když slyšíte výraz „rozpustný v tucích“, neznamená to, že když jíte pokrm obsahující rostlinné tuky, například avokádo, nebo živočišné tuky, například kuřecí maso, pomáhají tyto tuky absorbovat vitaminy z masa. Je tomu naopak. Tuky, které přijímáte ve stravě, brání vitaminům a živinám, aby se snadno dostaly do nervových buněk nebo buněk v orgánech. Tuky zpomalují vstřebávání živin, protože zadržují prospěšné živiny z jídla a znemožňují jim proniknout do orgánů a buněk.

Rozpustnost v tucích – to, že existující tukové buňky v těle vstřebávají vitamíny, například A a D – neznamená, že vitamíny A a D jsou využívány a absorbovány do nervové tkáně, orgánů nebo buněk v těle jako využitelné živiny. Hromadění těchto vitaminů v tukových buňkách a orgánech nemá nic společného se vstřebáváním vitaminů, aby byly využitelné. Velké dávky vitaminu A a D ve formě doplňků stravy a dalších vitaminů rozpustných v tucích vstřebávají játra, aby vás chránila. Játra slouží jako měnírna a sklad pro mnoho vitaminů, minerálů a ostatních živin. Rovněž skladují toxické látky – například velké dávky vitaminu A. Vitamin A tedy bude uskladněn v jaterních tukových buňkách, které nejsou totéž co tuk, který konzumujeme. 

Potraviny jako saláty, banány a brambory obsahují tuky, včetně nepatrného množství omega mastných kyselin. Množství tuku je tak nízké, že nenarušuje práci inzulinu spočívající v doručování glukózy do buněk. Tuk z těchto potravin nezpůsobí inzulinovou rezistenci. Dvě až pět procent tuku ve stravě denně umožňuje rychlé vstřebávání živin a nevyvolává inzulinovou rezistenci. 

Dávno pryč jsou dny, kdy keto dieta a masová dieta neobsahovaly žádné sacharidy a přírodní cukry. Keto dieta už není keto dieta. Nemůže nastat ketóza, neboť se při ní konzumuje avokádo, zelená jablka a bobulové ovoce, které obsahují cukr. Masová dieta už není masová dieta, protože její součástí jsou zelené šťávy a med. Tyto diety se mění, protože bez glukózy nikdo nedokáže přežívat příliš dlouho. Diety mají stejný název, ačkoli se změnily.

Úryvek z knihy Mozek a jeho zdraví, s.345-346


Prohlášení: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné informační účely. Tyto informace nejsou zamýšleny jako náhrada za odbornou zdravotní nebo lékařskou radu či léčbu, ani by se na ně nemělo spoléhat při diagnostice, prevenci nebo léčbě jakéhokoli zdravotního onemocnění. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte nebo přerušíte jakékoli léky, léčbu nebo péči nebo začnete s jakoukoli dietou, cvičením nebo suplementačním programem.

Zlata | Medical Medium Family
Ahoj, jsem Zlata a jsem průvodkyně zdravým životním stylem podle nadčasových principů Medical Medium®. Natáčím také MMF podcast na Hero Hero a vedu skupinové 3:6:9 jaterní očisty. Moji pomoc nejvíce ocení ti, kteří už vyzkoušeli vše a nic jim nepomohlo.
MMF Podcast
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů