Pravda o půstech

V současnosti je propagováno mnoho typů půstů, jako je vodní půst, suchý půst, šťávový půst, přerušovaný půst a další. Ale s tolika různými názory a teoriemi, které se propagují, však vzniká také mnoho nejasností.

Když je půst prováděn správně, může být velmi užitečným léčebným nástrojem, ale často způsob, jakým se provádí, brání skutečnému uzdravení. Chci vám proto nabídnout několik rad a ujistit se, že rozumíte tomu jak nejbezpečněji provádět půst pro vaše zdraví.

Než se pustíme do detailů o různých půstech, je důležité pochopit, jak vaše tělo – a zejména vaše játra – funguje. Přečtěte si knihu Játra a jejich léčba, kde najdete pokročilé léčebné informace, které vysvětlují roli jater při detoxikaci a zdraví mnohem podrobněji, než dokáže článek. Kniha je důležitým základem pro každého, kdo se chce pročistit, dělat půst nebo investovat do svého zdraví.

Co znamená půst pro vaše játra

Vaše játra jsou inteligentní a mocný orgán. Má zásadní úlohu při zpracování a odzbrojení mnoha toxinů, které zdědíme a s nimiž se setkáváme v našem moderním světě:

  • toxické těžké kovy,
  • neobjevené kmeny virů a bakterií,
  • léky,
  • petrochemikálie,
  • rozpouštědla,
  • plasty,
  • pesticidy,
  • běžné domácí prostředky a další.

Vaše játra se snaží tyto toxiny zachytit a zadržet, aby neplavaly ve vašem krevním oběhu a nepoškodily tak vaše srdce, mozek, centrální nervový systém a další orgány. Když nastanou správné okolnosti a vaše játra jsou schopna detoxikace, uvolňují tyto toxiny, aby mohly být v ideálním případě vyloučeny prostřednictvím močí a stolice.

V knize Játra a jejich léčba mluvím o tom, jak játra nemají rádi, když na ně někdo tlačí. Je to, jako když dítě stojí na skokanském můstku poprvé a sbírá odvahu skočit, až bude připraveno. Pokud se někdo přiblíží a najednou to dítě zezadu postrčí, důvěra se naruší. Dítě si bude dávat větší pozor, když se vrátí na prkno a znovu skočí.

Totéž se děje s játry, pokud jsou tlačena do detoxikace prostřednictvím nebezpečného nebo drastického půstu.

Nevhodný půst nutí vaše játra k uvolňování příliš velkého množství toxinů najednou.

Když toxiny zaplaví krevní oběh, ledviny a střeva mohou vyloučit pouze malou část. Zbytek koluje v krevním oběhu.

Tento náhlý příval toxinů v krevním řečišti způsobuje dva druhy problémů:

  • Za prvé, toxiny mohou způsobit spoušť ve vaší slinivce, slezině, nervovém systému, mozku a srdci.
  • Za druhé, přelití toxinů uvede vaše játra do stavu poplachu, takže tento orgán pracuje na plné obrátky a snaží se toxiny znovu shromáždit a zadržet.

To vaše játra vyčerpává, což jim ztěžuje pozdější uzdravení a potenciálně zvyšuje jejich neochotu uvolňovat toxiny v budoucnu. Koneckonců, stejně jako dítě, které bylo postrčeno ze skokanského můstku a nyní se bojí skočit, i játra, která byla postrčená násilím, mohou v budoucnu pevněji držet v sobě toxiny (což znamená, že samotná játra se stanou ještě toxičtějšími).

Kdy nedržet půst ❌

Jedna důležitá věc, kterou byste měli vědět o půstu je, že jeho správné provedení vyžaduje přípravu. Pokud jsou vaše játra opravdu toxická, není ještě ten správný čas na půst. Pokud jste jedli standardní americkou stravu, hodně živočišných produktů nebo dietu s vysokým obsahem tuku a bílkovin, nebo pokud nejíte mnoho ovoce a zeleniny, není dobrý nápad držet půst. I když se dlouho stravujete čistou stravou, ale zdědili jste toxiny nebo jste byli vystaveni mnoha chemikáliím či patogenům, je také lepší se do půstu hned nepouštět.

Půstu by se měli vyhýbat také lidé se slabším nebo citlivým zdravím, které je důsledkem přetížení patogeny a toxiny v těle (více viz Játra a jejich léčba), a dále lidé, kteří mají problémy s nervovou soustavou, problémy s nadledvinkami popřípadě mají srdce, které není tak silné.

Ve všech těchto případech místo toho, abyste dělali něco intenzivního, jako je půst, je mnohem lepší dělat neustálé, postupné změny. Tímto způsobem mohou vaše játra bezpečně a nepřetržitě vyplavovat toxiny. Časem se vyčistíte natolik, že budete připraveni uvažovat o půstu.

Kde začít s bezpečnou očistou

Začněte tím, že po probuzení vypijete citronovou vodu a o 30 minut později vypijete půl litru celerové šťávy.  Začněte se vyhýbat potravinám, které krmí patogeny, včetně lepku, mléčných výrobků, vajec, sóji, kukuřice a řepkového oleje. Důležité je také vyhýbat se vepřovému masu. Každý, kdo se chce očistit a uzdravit, může svému tělu pomoci snížením příjmu tuků, ať už pocházejí ze zdravých nebo nezdravých zdrojů (ačkoli nezdravé zdroje je nejlepší omezit nebo vyloučit nejprve). Čím nižší bude příjem tuků, tím snadněji se vaše játra mohou detoxikovat a uzdravit a tím lépe budete připraveni na chytře navržený půst, až přijde správný čas.

Pokud si myslíte, že jíte málo tuku, zvažte, kolik konzumujete bílkovin. Potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou vejce, hovězí maso, kuřecí maso, sójové produkty, ořechy a další, mají přirozeně vysoký obsah tuku. Průběžně se stravujte lépe a kvalitněji, aby se vaše játra mohla časem přizpůsobit změnám.

Až si pročistíte jídelníček podle těchto doporučení, můžete zvážit 28-denní očistu, kterou popisuji ve své knize Mystický léčitel, 90-denní očistu z knihy Štítná žláza a její léčba nebo očistu jater 3:6:9 z knihy Játra a jejich léčba. Všechny tyto očisty jsou navrženy tak, aby fungovaly dokonale v souladu s potřebami těla, netlačily na játra neproduktivním a škodlivým způsobem jako většina očist a diet, a jsou založeny na spoustě chutných potravin, které vašemu tělu stále poskytnou výživu potřebnou k uzdravení.

V určitém okamžiku bude vaše tělo dostatečně vyčištěné a dostatečně posílené živinami, abyste mohli vyzkoušet půst.

Některým lidem může dokonce trvat rok nebo dva pití celerové šťávy a dodržování mých pokynů ohledně jídla nebo očisty, aby se dostali do bodu, kdy jsou připraveni. Tady je to co byste měli vědět následovně:

Půst na vodě

Vodní půst je přesně to, jak to zní – znamená to, že přijímáte pouze vodu a žádné jídlo. Krátkodobý vodní půst je pro některé lidi za určitých okolností užitečným nástrojem. Ale rozhodně to není pro lidi, kteří se nedostali do bodu, kdy jsou jejich těla již docela dobře vyčištěná a kteří mají v těle zdravé hladiny živin.

V tomto bodě, pokud chcete držet vodní půst, by měl obvykle trvat pouze jeden až dva dny. Je důležité, abyste zůstali dobře hydratovaní a během této doby pili hodně vody. Je také opravdu důležité zůstat doma, hodně odpočívat a během vodního půstu se šetřit. Víkendy jsou vhodnou dobou pro jejich vyzkoušení. Jízda autem nebo fyzická práce není bezpečná. Při vodním půstu se vám může náhle zatočit hlava, můžete pocítit velký pokles hladiny cukru v krvi nebo se cítit zesláblí.

Další věc, kterou je třeba vědět, je, že lidé se mohou snadno stát závislými na půstu o vodě. Jakmile absolvují dva nebo tři dny, někdy už nechtějí přestat. Chtějí držet půst čtyři dny a pak pět a poté může být těžké se té závislosti zbavit. Při vodním půstu mohou lidé někdy zažívat okamžiky jasnosti a euforie díky adrenalinu, který se při něm uvolňuje, takže chtějí pokračovat. Buďte opatrní. Je lepší držet vodní půst příležitostně – třeba jednou za měsíc, pokud si to přejete – ale raději jen na pár dní, než podstupovat delší vodní půst.

Bohužel mnoho lidí zkouší vodní půst, protože jsou nemocní. Často jsou již delší dobu nemocní, mají v důsledku toho nedostatek živin a v těle viry (více o mnoha neobjevených kmenech virů, které způsobují stovky různých nemocí a příznaků, včetně autoimunitních stavů, se dozvíte v knihách Štítná žláza a její léčba a Játra a jejich léčba). Za těchto podmínek (nebo u lidí, kteří se snaží držet vodní půst příliš dlouho) půst oslabuje imunitní systém. To umožňuje virům, kvůli kterým lidé onemocněli, aby se rozmnožily, takže lidé nakonec onemocní ještě více. Mnoho lidí, kteří drží půst, včetně odborníků na půst, nerozumí tomu, co se skutečně děje, a mylně přisuzují vzestup nemoci jako příznak detoxikace.

Lidé, kteří mají neurologické problémy, by se měli vodnímu půstu rozhodně vyhnout. Je to příliš náročné na centrální nervový systém a může ho to značně oslabit.

To znamená, že vodní půst není pro vás, pokud máte problémy jako je úzkost, deprese, bolesti hlavy, migrény, chronická únava, syndrom neklidných nohou, fibromyalgie, bolesti zad, zvonění v uších, chvění, záškuby, bolesti nervů nebo pocity pálení. Lidem, kteří mají neurologické problémy, také obvykle trvá déle, třeba i několik týdnů, než se z vodního půstu zotaví.

Pokud vás zajímá vodní půst, doporučuji si před začátkem přečíst knihu Játra a jejich léčba. Poskytne vám skvělé informace o tom, co se ve vašem těle děje a co je třeba udělat, abyste své tělo pročistili a připravili, a mohli se tak bezpečně postit, až nastane ten správný čas.

Suchý půst

Zde je to, co potřebujete vědět o suchém půstu: nikdy ho nedělejte. Vůbec. Suchý půst je, když nic nejíte ani nepijete, dokonce ani vodu. Je to traumatizující a škodlivé pro vaše tělo i mozek. Váš krevní oběh se naplní takovým množstvím jedů, že můžete téměř dostat sepsi. Toxiny se vyplavují z jater, ale z těla se nevyplaví. Suchý půst je neuvěřitelně destruktivní pro vaše játra, ledviny, nervový systém a mozek – ve skutečnosti zabíjí mozkové buňky.

Šťávový půst

Dobrou volbou může být šťávový půst, kdy konzumujete pouze šťávy. Stejně jako u vodního půstu je však třeba být připraven. Musíte strávit dostatek času každodenním pitím celerové šťávy a citronové vody, vyloučením potravin, které živí patogeny, snížením příjmu tuků a živočišných produktů a konzumací velkého množství ovoce a zeleniny. Díky těmto krokům se vaše tělo pročistí samo. Pak, jak jsem již zmínil, můžete vyzkoušet očistu jater 3:6:9 z knihy Játra a jejich léčba nebo 28-denní očistu, kterou popisuji v knize Mystický léčitel. Tyto očisty jsou bezpečné a účinné a mohou se dokonce stát vaším trvalým způsobem života, pokud si to budete přát.

Pak můžete být připraveni na šťávový půst. Ale buďte opatrní – neskákejte rychle do dlouhodobého půstu. Může to příliš zatížit vaše játra. Je také důležité, abyste nepili pouze zelené šťávy (jako je kapusta, špenát a celer), které postrádají sacharidy. Jedním z důvodů, proč je třeba zařadit nějaké sacharidy, je zpomalení očisty. A opět je účelem to, aby vaše játra nebyla nucena vypouštět do krevního oběhu příliš mnoho toxinů najednou. Ovoce, které byste zahrnuli jako součást svých šťáv, obsahuje důležité živiny, které vyživí vaše tělo a také podpoří vaše nadledvinky při očistě.

Do alespoň jedné šťávy denně zahrňte jeden z následujících zdrojů sacharidů: jablka, okurky, hrušky, pomeranče a vodní meloun. Zahrnutí těchto sacharidů také ochrání váš mozek, protože potřebuje glukózu nebo přírodní cukr z těchto plodů, aby se během půstu nepoškodil.

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst spočívá v tom, že omezíte počet hodin, kdy jíte, obvykle tak, že s jídlem počkáte až na pozdější část dne. Za určitých okolností to u některých lidí po určitou dobu podporuji. Někteří lidé mají pocit, že není užitečné jíst hned ráno, protože jejich trávicí systém ještě není nastartován. V tomto případě doporučuji lidem vypít citronovou vodu (pokud možno s trochou syrového medu) a dokonce i celerovou šťávu, pokud mohou ráno, a pak počkat na první svačinu třeba do 11 hodin. Nebo někteří lidé mohou vydržet o něco déle, pokud se cítí dobře. Později odpoledne a večer pak zkonzumují jídlo.

To může být užitečná metoda pro lidi, kteří mají zanícený střevní trakt nebo přecitlivělé nervy ve sliznici žaludku, dvanáctníku a tenkého střeva. U těchto lidi to dře a bolí, kdykoli konzumují tuhou stravu. Mohou se cítit lépe, když s jídlem počkají půl dne a jejich trávicí trakt si tak odpočine. Pokud jste to vy a cítíte se tak lépe, můžete na chvíli zkusit přerušovaný půst. Jen nezapomeňte, že to není dlouhodobý způsob stravování. Je to spíše něco, co můžete dělat třeba měsíc nebo zhruba půl roku, ale pak je důležité vrátit se k pravidelnému příjmu potravy, abyste mohli řádně pečovat o nadledviny, mozek, játra a zbytek těla a dodávat jim potřebnou glukózu, kterou potřebují.

Více o tom, proč je důležité jíst často, si můžete přečíst v článku Únava nadledvin na mém blogu. Abyste svému tělu poskytli tu nejlepší možnou podporu, zvažte konzumování svačinek alespoň každé dvě hodiny. Sníst něco každých pár hodin je obzvláště užitečné pro lidi, kteří mají problémy s nadledvinami, hladinou cukru v krvi, nervovým systémem nebo játry.

Posun vpřed ve zdraví

Vřele doporučuji, abyste se před zahájením jakéhokoliv půstu podívali na knihu Játra a jejich léčba, abyste získali další pokyny, jak ho dělat bezpečně. To vás ochrání dlouhodobě a pomůže vám to uzdravit se. Někdy lidé, kteří v minulosti drželi půst, který jejich tělu skutečně nesloužil, po letech „narazí do zdi“, pokud jde o jejich zdraví a duševní jasnost, protože jejich mozku dojde zásoba glykogenu (což nezdravý půst dramaticky urychlí). V těchto případech obvykle ani nevědí, co půstem ztratili, a nikdy se poté plně nezotavili.

Snaha „urychlit“ své vyléčení půstem se obvykle vymstí.

Dalším varovným signálem, na který si je třeba dát pozor, jsou programy půstu, které obsahují byliny a tinktury s obsahem alkoholu. Jakýkoli druh alkoholu ničí prospěšné vnitřní bakterie a mikroorganismy ve střevech. Pokud program prodává produkty s alkoholem, je důležité se mu vyhnout.

Další informace, která u mnoha půstů chybí, je důležitost správné regenerace. Pro vaše zdraví a uzdravení je velmi důležité, abyste si po skončení půstu udělali čas na to, abyste se mohli znovu zotavit. To je něco, o čem se více věnuji v knize Játra a jejich léčba, ale jedním z nejlepších způsobů, jak se zotavit, je pokračovat v pití velkého množství celerové šťávy každý den. Tím ochráníte a obnovíte svůj mozek, játra a celé tělo. Nespěchejte, až se budete postupně vracet k vaši běžné stravě. Po určitou dobu se držte čerstvého ovoce, zeleniny, listové zeleniny a šťáv z nich, dokud nebudete mít pocit, že jste se opětovně přizpůsobili konzumaci tuhé stravy. To by mohl být i vhodný čas na další kolo 28-denní očisty z mé knihy Mystický léčitel.

Doufám, že vám tyto informace pomohou zjistit, zda je půst pro vás v tuto chvíli vhodný, a učinit to nejlepší rozhodnutí pro vaše zdraví.

— Překlad článku z webu Medical Medium: https://www.medicalmedium.com/blog/truth-about-fasting


Prohlášení: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné informační účely. Tyto informace nejsou zamýšleny jako náhrada za odbornou zdravotní nebo lékařskou radu či léčbu, ani by se na ně nemělo spoléhat při diagnostice, prevenci nebo léčbě jakéhokoli zdravotního onemocnění. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte nebo přerušíte jakékoli léky, léčbu nebo péči nebo začnete s jakoukoli dietou, cvičením nebo suplementačním programem.

Zlata | Medical Medium Family
Ahoj, jsem Zlata a jsem průvodkyně zdravým životním stylem podle nadčasových principů Medical Medium®. Natáčím také MMF podcast na Hero Hero a vedu skupinové 3:6:9 jaterní očisty. Moji pomoc nejvíce ocení ti, kteří už vyzkoušeli vše a nic jim nepomohlo.
MMF Podcast
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů