Léčení nadýmání

Proč trpíme nadýmáním? Každý člověk v určité fázi života zažil nadýmání, nebo pokud ještě nezažil, je velmi pravděpodobné, že v budoucnu zažije. A přesto, že je to tak rozšířené, lékařská věda a výzkum ví jen velmi málo o tom, co je ve skutečnosti příčinou nadýmání.

Ani ty nejmodernější diety dnes nemají přesné odpovědi na nadýmání. Mnoho z těchto diet obviňuje lektiny, ale lektiny nejsou problémem – jak uvádím ve své knize Játra a jejich léčba, lektiny jsou v každém jednotlivém ovoci a zelenině. Informace o lektinu, které vám říkají, že se máte vyhýbat určitému ovoci a zelenině, jsou dezinformace, o kterých musíte znát pravdu, abyste se neobrali o jejich léčivé živiny.

Jiní lidé obviňují lepek, a zatímco neznámou pravdou je, že lepek živí patogeny, jako je virus Epstein-Barrové, virus herpes simplex, pásový opar a bakterie streptokoka, co věda a výzkum dosud neobjevila, skutečná příčina nadýmání leží mnohem hlouběji.

Nadýmání skutečně pramení z přetížených, toxických nebo zpomalených jater, které pak mohou vést k zažívacím potížím.

Jak k tomu dochází, podrobně popisuji ve své knize Játra a jejich léčba, ale pojďme se podívat zde na to, co se děje ve vašem těle, abyste mohli začít s vašim léčením.

Zpomalená játra

V současné době má devět z deseti lidí určitou úroveň zpomalených jater. Jak sdílím v knize Játra a jejich léčba, v budoucnu to bude deset z deseti lidí. To znamená, že nakonec každý zažije symptom nebo zdravotní stav, který pramení z oslabených, přetížených a toxických jater – ať už je to akné nebo jiné kožní problémy, jako je ekzém či vitiligo, zažívací problémy, jako je nadýmání, únava, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, infarkty, mrtvice, problémy se žlučníkem a další. Všechny tyto potíže mají za příčinu pomalá nebo ztučnělá játra.

Jak se játra stávají zpomalenými? Během svého života jsme vystaveni nesčetnému množství toxinů a patogenů, kterým říkám „jaterní potížisté“. V knize Játra a jejich léčba sdílím seznam stovek těchto jaterních potížistů a jak se s nimi setkáváme. Také se rodíme s potížisti, kteří již sedí v našich játrech. Není to kvůli genetice; je to proto, že při početí a když jsme v děloze, dědíme toxiny a patogeny přenášené v naší rodinné linii, které se předávají z generace na generaci. To je důvod, proč se některá miminka narodí nebo se u nich rychle rozvinou problémy, jako je žloutenka, dětské autoimunitní neuropsychiatrické poruchy (PANDAS), ekzém, zažívací potíže a další.

Jednou z hlavních příčin oslabených jater je přítomnost toxických těžkých kovů, jako je rtuť, olovo, kadmium nebo měď ve vašem tělesném systému, které jsou jednou ze skupin jaterních potížistů. Chemické látky a toxiny životního prostředí také hrají roli v oslabení jater. Prací prostředky, kolínské vody, benzín, insekticidy, pesticidy a konzervační látky jsou příklady toxinů, kterými jsme neustále obklopeni.

Nebylo by možné se tomu všemu pravidelně vyhýbat, ale co můžeme udělat, je jíst správné potraviny, které ochrání naše játra a udrží je silná a zdravá.

Dalším důvodem je to, že z jater se do střev mohou přesouvat patogeny a jejich vedlejší produkty. Ty všechny mohou z jater při jejich přetížení a zpomalení unikat a pokrývat sliznici tenkého střeva a tlustého střeva, což způsobuje další nadýmání, protože oslabují všechny přítomné dobré bakterie, živí špatné bakterie a další neprospěšné mikroorganismy.

Dalším faktorem, který zatěžuje játra, je strava s vysokým obsahem tuků, která je stejná jako dieta s vysokým obsahem bílkovin, ať už je na bázi živočišných nebo rostlinných potravin. V obou případech vede vysoký obsah tuku ve stravě k potlačení tvorby žluči, což brání plnému rozkladu potravy. To samo o sobě může vést k nadýmání. Jak přesně k tomuto procesu dochází a proč to může strava s vysokým obsahem tuků a bílkovin způsobovat, popisuji v knize Játra a jejich léčba.

Ještě důležitější než produkce žluči je podpora imunity, jedna z tisíců chemických funkcí jater. Lékařská věda a výzkum si neuvědomují, že játra mají svůj vlastní imunitní systém zázračných bojových a ochranných buněk, které vás udržují v bezpečí a zdraví po co nejdelší dobu proti náporu toxinů a patogenů, kterým čelíme, a potravin s vysokým obsahem tuku, které téměř každý jí. Když jsou vaše játra ve stresu, což nyní víte, je to případ devíti z deseti lidí a brzy to tak bude u každého jednotlivce, játra přesměrují svou energii do imunitního systému a produkce žluči bude nadále trpět. A když trpí žluč, trápí se i produkce kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která brání tenkému střevu vstřebávat živiny.

Následně se bílkoviny a tuky začnou kazit a hnít ve vašich střevech. Tato hniloba ve střevech může také způsobit nadýmání.

Vzhledem k této nízké produkci žluči a kyseliny chlorovodíkové, nestrávené zbytky potravy složené zejména z tuku a bílkovin nakonec také živí patogeny, dále pokrývají sliznici střevního traktu a vytvářejí ještě více symptomů. Vzniká stav, který nazývám propustnost amoniaku – a který si lékařská komunita plete se syndromem propustného střeva – kdy se ve střevním traktu rozkládá potrava a vzniká plynný amoniak, který jednak způsobuje ještě větší rozšíření střevního traktu (vzniká nadýmání, křeče, nepohodlí a rozpínání), jednak stoupá střevy vzhůru do žaludku a přispívá k dalšímu úbytku kyseliny chlorovodíkové, a dokonce i zásob složek, z nichž se kyselina chlorovodíková tvoří, v žaludečních žlázách a tkáních.

Kromě jaterních potížistů a diety s vysokým obsahem tuku a bílkovin, žluč oslabuje také zvýšení adrenalinu v těle. Přidaný adrenalin může pocházet z pití příliš velkého množství kávy, konzumace stravy plné tuků, traumatických nebo emocionálních událostí ve vašem životě nebo jednoduše z velmi zaneprázdněného nebo vysoce stresujícího životního stylu, který udržuje vaše tělo v reakci na boj nebo útěk. Téměř každý člověk se dnes potýká s nadměrným množstvím adrenalinu, což je dáno rychlostí a povahou našeho současného života na zemi. Chcete-li správně pochopit, jak adrenalin funguje a jak podpořit své nadledviny, játra a trávicí systém, přečtěte si knihu Játra a jejich léčba.

Co dělat a co nedělat

Pokud se snažíte vyléčit svá játra a nadýmání, je důležité snížit množství potravin s vysokým obsahem tuků a bílkovin, které jíte. Ať už jde o rostlinnou nebo živočišnou stravu, příliš mnoho tuku a bílkovin nakonec povede pouze k většímu nadýmání a zažívacím problémům.

Vím, že v současnosti jsou populární diety s vysokým obsahem bílkovin a tuků, ale bohužel tyto diety lidi klamou. Zatímco jejich výhodou je, že z jídelníčku odebírají zpracované potraviny a mohou přinést určité výsledky pro někoho, kdo předtím jedl horší jídla, bohužel tyto diety nejsou odpovědí na chronická onemocnění a symptomy dlouhodobě.

Syrovátkový protein, hrachový protein, kokosový olej, mléko, jogurt, arašídové máslo a mandlové máslo – všechny tyto přísady do ranních smoothies pouze zhorší vaše nadýmání.

Místo toho vyzkoušejte smoothie pro záchranu jater v knize Játra a jejich léčba nebo smoothie na detoxikaci od těžkých kovů, které obsahuje pět zásadních ingrediencí pro bezpečné a účinné odstranění těžkých kovů:

  • divoké borůvky,
  • spirulinu,
  • prášek ze šťávy z mladého ječmene
  • atlantické řasy dulse
  • a koriandr.

Pamatujte, že nízké hladiny žluči mají za následek neschopnost vašeho těla rozkládat potraviny, zejména více tuků a bílkovin, ať už jíte příliš mnoho avokáda nebo příliš mnoho hovězího z krávy krmené trávou. Vegani i lidé, kteří jedí maso, potřebují snížit příjem tuků. A jak jsem již řekl, vysoký obsah bílkovin se rovná vysokému obsahu tuků. Vejce a mléčné výrobky budou živit všechny nečinné viry ve vašich játrech, což dále oslabí vaši žluč.

Pokud můžete, zvažte přechodnou rostlinnou stravu, zatímco se snažíte zbavit nadýmání. Nenechte se však zmást trendy, jako jsou nutriční kvasnice (lahůdkové droždí), které nasytí vaše játra kyselinou glutamovou, nebo jablečný ocet, který je sice prospěšný pro vaši pleť vnějškově, ale vnitřně nakládá vaše orgány jako zeleninu. Jaterní očista 3:6:9 v knize Játra a jejich léčba je ideální způsob, jak začít léčit nadýmání a jakýkoli jiný symptom nebo stav.

Nejlepší potravinou, kterou můžete zařadit do svého denního režimu, je čerstvé listová zelenina, která je bohatá na nezbytné minerální soli:

  • hlávkový salát,
  • červený salát,
  • římský salát a špenát,
  • klíčky,
  • kapusta,
  • okurky,
  • cuketa,
  • brokolice
  • a chřest jsou léčivé potraviny proti nadýmání.

Ovoce je také skvělé pro léčení nadýmání:

  • papája,
  • banány,
  • fíky,
  • hrušky,
  • kiwi,
  • jablka
  • a meruňky

jsou vynikající volbou při nadýmání. Možnosti jsou opravdu nekonečné, když uvážíte rozmanitost ovoce a zeleniny – a můžete jíst, co jen chcete.

Jak již pravděpodobně víte z mých internetových epizod a knih, čistá šťáva z celeru má úžasné léčivé vlastnosti.

Zkuste každé ráno vypít půl litru celerové šťávy na lačný žaludek.

Klíčem je být konzistentní. Nadýmání nezmizí přes noc, ale tyto potraviny vám pomohou vybudovat sílu vašich jater. Mějte na paměti, že vaše játra mají před sebou spoustu léčebné práce a trvá nějakou dobu, než se žlučové zásoby znovu vytvoří. Každý je jiný, ale někteří lidé si také mohou všimnout, že když začnou zařazovat do svého jídelníčku čistou celerovou šťávu a více ovoce, zeleniny a listové zeleniny, může se zdát, že jejich nadýmání se zhorší.

Pokud k tomu dojde a není to kvůli jiným potravinám, které stále jíte a které mají příliš vysoký obsah tuku nebo bílkovin nebo jsou nezdravými potravinami, je to způsobeno tím, že vaše tělo vytlačuje toxiny, zabíjí viry a bakterie, obnovuje žluč a kyselinu chlorovodíkovou a dělá svou další úžasnou léčebnou práci. Nadýmání může chvíli přetrvávat, protože když se začnete léčit, dáváte játrům příležitost zbavit se toxinů, které byly dlouho skladovány. A játra každého člověka jsou jiná, takže léčení může u různých lidí trvat různě dlouho. Většina lidí odstraňuje příznaky nadýmání hned při každodenní konzumaci čisté celerové šťávy na lačný žaludek, u někoho jiného to však může trvat déle.

Posun vpřed

Trávicí potíže, včetně nadýmání, mohou mít původ v játrech. Pokud máte zájem dozvědět se více, přečtěte si mou knihu Játra a jejich léčba, kde zjistíte, co se ve vašem těle děje a jak se přesně můžete uzdravit. Jak jsem už sdílel, nestrávená potrava a nadýmání jsou známkou toho, že jsou játra přetížená, a játra ve stresu nejen ovlivní produkci žluči, ale také způsobí únik toxinů do střev, kde se znovu vstřebávají. Zvýšené množství toxinů ve střevech pak vede ke stavům jako syndrom bakteriálního přerůstání střeva z důvodu přemnožení streptokokových bakterií. Tato řetězová reakce pouze dále oslabuje játra a žluč, což způsobuje další nadýmání.

Jediný způsob, jak skutečně dlouhodobě vyřešit nadýmání, je poznat tyto pravdy o tom, co skutečně stojí za vaším nadýmáním, a podniknout správné kroky k jeho vyléčení. Nyní, když máte pravdu ve vašich rukou, není to něco, s čím byste si již museli navždy žít.

— Překlad článku z webu Medical Medium: https://www.medicalmedium.com/blog/healing-bloating


Prohlášení: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné informační účely. Tyto informace nejsou zamýšleny jako náhrada za odbornou zdravotní nebo lékařskou radu či léčbu, ani by se na ně nemělo spoléhat při diagnostice, prevenci nebo léčbě jakéhokoli zdravotního onemocnění. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte nebo přerušíte jakékoli léky, léčbu nebo péči nebo začnete s jakoukoli dietou, cvičením nebo suplementačním programem.

Zlata | Medical Medium Family
Ahoj, jsem Zlata a jsem průvodkyně zdravým životním stylem podle nadčasových principů Medical Medium®. Natáčím také MMF podcast na Hero Hero a vedu skupinové 3:6:9 jaterní očisty. Moji pomoc nejvíce ocení ti, kteří už vyzkoušeli vše a nic jim nepomohlo.
MMF Podcast
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů