Crohnova choroba, kolitida a syndrom dráždivého tračníku

Pokud jste někdy trpěli onemocněním, jako je Crohnova choroba, kolitida nebo syndrom dráždivého tračníku, pravděpodobně jste si prošli obrovským utrpením. Nejenže jsou tyto choroby bolestivé, ale občas vám mohou vzít část života, protože máte pocit, že musíte svůj den organizovat podle přestávek na toaletu, záchvatů bolesti, břišních potíží a nadýmání, které mohou ovlivnit váš spánek, a mnoho dalšího. To vše bohužel může narušit vaši schopnost pracovat a plnit každodenní úkoly. Tyto nemoci postihují všechny typy lidí, mladé i staré, aktivní i neaktivní, a nerozlišují mezi pohlavími.

O Crohnově chorobě, kolitidě a syndromu dráždivého tračníku bohužel koluje mnoho mylných informací, které lidi matou a brání jim ve skutečném uzdravení. Tyto onemocnění jsou v medicíně stále záhadou. Lékaři a další zdravotníci nejsou schopni přesně vysvětlit, proč se příznaky projevují. Častokrát nejlepší odpovědí, kterou zdravotníci pro někoho mají je, že v jeho tlustém střevě vzniká zánět a jeho vlastní imunitní systém napadá střeva. Někdy jsou na vině určité potraviny, například lepek, nebo něco, co je obsaženo v potravinách, jako například lektiny. Zánět ani tyto potraviny však nejsou příčinou. Zánět způsobuje něco jiného, co si lékařské komunity zatím neuvědomují.

Proč jsou diety s vysokým obsahem tuku problematické

Existuje mnoho módních diet, které tvrdí, že přinášejí zásadní změnu ve způsobu stravování a v tom, jak zdraví můžeme být.

Kdyby se však někdo podíval blíže, zjistil by, že téměř všechny tyto diety jsou v podstatě totéž s malým rozdílem.

Většina dnes prezentovaných módních diet má extrémně vysoký obsah tuku, a to bez ohledu na to, zda se jedná o dietu založenou na živočišných bílkovinách, veganskou dietu nebo vegetariánskou dietu. Všechny mají společné to, že obsahují hodně tuku. Zpestřením všech těchto diet může být prodávaný vitamin nebo zvýšený důraz na určitou potravinu, ale přesto jsou si velmi podobné. Protože tyto módní diety oprávněně vyřazují vysoce zpracované potraviny a zahrnují více zeleniny, někteří lidé skutečně pociťují na začátku přínosy. Když se to stane, musíme zvážit, z jaké stravy někdo vycházel, aby takovou změnu pocítil. Možná se mírně zlepšilo vaše špatné trávení, rozloučili jste se s rýmou nebo jste zhubli. Tyto módní diety s vysokým obsahem tuků vám však dlouhodobě nepomohou ke skutečnému uzdravení, pokud se potýkáte s chronickým onemocněním. Jsou jen dočasnou náplastí.

Největším důvodem, proč módní diety s vysokým obsahem tuků nefungují při závažných chronických onemocněních, je to, že jednoduše nezahrnují dostatek ovoce.

Ve skutečnosti jsou všechny tyto diety jednoznačně zamítavé vůči ovoci, přestože ovoce je nejdůležitější potravinou pro člověka, který se snaží uzdravit z chronického onemocnění, včetně Crohnovy choroby, kolitidy nebo syndromu dráždivého tračníku.

Tento útok na ovoce vedl k tomu, že mnoho lidí má dnes strach z ovoce, kdy se domnívají, že sníst více ovoce než hrst bobulí nebo zelené jablko je nezdravé nebo neuvážené. Věda a výzkum se sotva seznámily s léčivou silou ovoce, protože na ovoci se prostě nedá vydělat.

Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých trpí vážnými chronickými zažívacími problémy a vyzkoušeli jste už úplně všechno, ale nic nezabralo, zde jsou pro vás odpovědi. Je pravděpodobné, že pokud jste vyzkoušeli některou z dnešních módních diet s vysokým obsahem tuků a živočišných bílkovin, vaše příznaky do určité míry přetrvávají, i když se zpočátku zlepšily díky vyřazení zpracovaných potravin.

Totéž by platilo, pokud se stravujete jako vegetariáni nebo vegani, ale většinu kalorií získáváte z potravin s vysokým obsahem tuku, jako jsou vejce, mléčné výrobky, oleje, sója, ořechy a semena. Jakákoli strava s vysokým obsahem tuku nesmírně zatěžuje játra a většina z nás přichází na svět s již zatíženými játry (více o tom v mé knize Játra a jejich léčba). Vaše první otázka možná zní, proč se bavíme o játrech, když se vaše příznaky týkají střev. Odpověď zní, že Crohnova choroba, kolitida a syndrom dráždivého tračníku mají svůj počátek v játrech. Lékařská věda a výzkum tuto pravdu neznají. Pokud se chcete dostat ke kořenům problému vašich střev a zažívacích potíží, je nezbytné, abyste se zaměřili na játra a naučili se, jak tento úžasný, tvrdě pracující orgán skutečně podpořit. Podrobné informace o tom, jak vaše játra fungují, které dosud nebyly objeveny, a o klíčových krocích potřebných k uzdravení najdete v mé knize Játra a jejich léčba.

Zkoumáním makroživin v mateřském mléce můžete začít pozorovat, jak bylo naše tělo navrženo pro stravování. Mateřské mléko je dokonalou stravou pro děti a také vynikajícím ukazatelem toho, jak bychom se měli stravovat po zbytek života. Mateřské mléko se skládá téměř výhradně z cukru a velmi malého procenta tuku a bílkovin. V mateřském mléce je tolik neuvěřitelných sacharidů, které věda a výzkum ještě neobjevily a neprozkoumaly. Klíčovým poznatkem zde je, že mateřské mléko má extrémně nízký obsah tuku. Jakmile děti dospějí a začnou v průběhu života s přibývajícím věkem konzumovat stále více tuku, začínají sa projevovat problémy. A to vše začíná v játrech.

Mezi běžné potraviny pro děti patří sýry, vejce, vepřové maso, smažená jídla, kuřecí maso, steaky, šunka, mléko, jogurty, párky v rohlíku, slanina a jídla připravovaná na oleji, která mají extrémně vysoký obsah tuku a zatěžují játra stále více a více.

Když se v játrech nachází příliš mnoho tuku, vytváří to vhodné podmínky pro vznik Crohnovy choroby, kolitidy a syndromu dráždivého tračníku, stejně jako pro zácpu, nadýmání a syndrom bakteriálního přerůstání střeva.

Tuk také poskytuje skvělé prostředí pro rozvoj patogenů.

Když jsou játra přetížená tukem, nemohou produkovat potřebné množství a kvalitu žluči. To je nezbytné pochopit, protože naše játra potřebují i nadále produkovat silnou žluč, aby mohla likvidovat a zadržovat patogeny, které nevyhnutelně zdědíme nebo kterými se v průběhu života nakazíme. Pokud je množství a kvalita žluči narušena, bude to mít vliv i na vaše zdraví, které se bude časem jen zhoršovat, pokud nepodniknete správné kroky k detoxikaci a ozdravení jater.

Crohnova choroba, kolitida a syndrom dráždivého tračníku začínají v játrech

Patogeny v našem těle jsou buď zděděné po našich rodičích, prarodičích, praprarodičích a dalších předcích, nebo je prostě pochytíme tím, že žijeme v tomhle světě. Viry a bakterie se dostávají do jater, která se je snaží zadržet a zahubit pomocí vlastního silného imunitního systému jater, o jehož existenci lékařská věda a výzkum zatím neví, aby nás před nimi ochránila. Pokud toho však játra nejsou schopna, protože jsou příliš přetížená, mohou se patogeny dostat do střev a vyvolat příznaky Crohnovy choroby, kolitidy a syndromu dráždivého tračníku.

Při stravě s vysokým obsahem tuků je produkce žluči v játrech dramaticky oslabena, takže játra nemohou vykonávat svou práci a likvidovat viry nebo bakterie dříve, než se dostanou do střeva a usídlí se tam. Ve skutečnosti mohou játra stagnovat i u malých dětí kvůli zděděným toxickým těžkým kovům, které se usazují v játrech a narušují produkci žluči. O tomto problému a mnoha dalších potížistech, kteří způsobují přetížení jater, pojednávám v knize Játra a jejich léčba.

Když jsou játra v důsledku stravy s vysokým obsahem tuků pomalá a musí zadržovat další nebezpečné toxiny, kterým jste byli vystaveni, oslabuje se také kyselina chlorovodíková, protože žaludek spoléhá na produkci žluči v játrech, která ho podporuje a brání průniku patogenů do žaludku. Kyselina chlorovodíková je v diskusi o těchto onemocněních zásadní, protože speciální sedmisložková směs, kterou jsem publikoval ve své knize Mystický léčitel, a kterou věda a výzkum ještě neobjevily, je schopna zabíjet patogeny, když se dostanou do žaludku z úst nebo nahoru ze střev. To znamená, že patogeny nemohou cestovat zpět dolů do střevního traktu a tlustého střeva. Tím, že kyselina chlorovodíková zahubí patogen dříve, než se dostane do tlustého nebo tenkého střeva, předchází kolitidě a Crohnově chorobě. Když játra nesplní svou úlohu, protože jsou vyčerpaná, patogen necestuje pouze do střev a pak jimi projde. Má možnost se tam usadit a vytvořit si ve výstelkách jakési hnízdo. Stále žije, nicméně se může stát aktivním nebo vyvolat příznaky až v pozdějším věku. Proto se někdy Crohnova choroba, kolitida a syndrom dráždivého tračníku u někoho objeví až ve vyšším věku.

Další důvod, proč se vyhnout dietám s vysokým obsahem tuků

Jakmile pochopíme, že diety s vysokým obsahem tuků, které se také skrývají pod názvem diety s vysokým obsahem bílkovin, narušují produkci žluči v játrech, stejně jako žaludečních šťáv a kyseliny chlorovodíkové, musíme také diskutovat o tom, jak se tuk vyskytuje v samotném střevním traktu.

Patogeny nejsou likvidovány, a tak mají možnost uhnízdit se ve střevní výstelce.

Právě to způsobuje zánět, zejména když viry a bakterie začnou procházet různými stádii a vylučovat neurotoxiny. Lékařské komunity zatím nerozumí tomu, jak viry fungují, takže tyto informace nikde jinde nenajdete, proto je velmi důležité seznámit se s informacemi, které zde a ve svých knihách sdílím, abyste mohli pomoci sobě i svým blízkým se uzdravit. Tuk hraje v tomto scénáři velmi specifickou roli. Tuk, který konzumujeme, zejména ten z živočišných bílkovin, je poměrně obtížně stravitelný už v první řadě, natož když ho konzumujeme tak nepřirozeně vysoké množství. Střevní výstelka se obalí silnou vrstvou tuku, který ztvrdne a nakonec žlukne, čímž se stává mnohem vhodnějším domovem pro patogeny. Patogeny se nejraději skrývají ve střevech pokrytých tukem, protože se mohou zavrtat hluboko a zůstat tam po dlouhou dobu. Pokud střeva nejsou zatížena tukem, patogeny se v nich mnohem obtížněji usazují abych mohli způsobovat problémy.

Krmivo pro viry a bakterie

Pro vědu a výzkum je dosud neznámá důležitá pravda, že patogeny se skutečně živí potravou, a že některé potraviny mají patogeny raději než jiné. To je velmi důležité, protože když víte, co patogeny nejraději konzumují, můžete je začít zbavovat jejich oblíbených potravin, čímž je zbavíte schopnosti růst a množit se. I když se předpokládá, že některé potraviny, jako je lepek a mléčné výrobky, způsobují záněty, tyto potraviny ve skutečnosti živí patogeny, které pak způsobují záněty. To je zásadní rozdíl, který je nutné pochopit. Mezi potraviny, které krmí patogeny, patří:

  • lepek,
  • vejce,
  • všechny formy mléčných výrobků,
  • kukuřice,
  • sója,
  • řepkový olej
  • a toxické těžké kovy a další toxiny.

Úplný seznam si můžete přečíst v mé knize Štítná žláza a její léčba anebo Játra a jejich léčba. Pokud trpíte Crohnovou chorobou, kolitidou a syndromem dráždivého tračníku, vyhněte se lepku, vejcím a mléčným výrobkům. Velmi užitečné by také bylo zařadit do svého jídelníčku pět potravin pro detoxikaci těžkých kovů, které doporučuji konzumovat každý den: koriandr, divoké borůvky, atlantickou řasu dulse, spirulinuprášek ze šťávy z ječmené trávy. Těchto pět potravin působí společně a synergicky, což je jediná skutečně účinná detoxikace od těžkých kovů. Pokud se chcete dozvědět více o potravinách pro detoxikaci těžkých kovů a také vyzkoušet recept na smoothie, který obsahuje všech pět potravin, podívejte se na můj článek Smoothie pro detoxikaci těžkých kovů.

Pravda o kolitidě

Ačkoli ne každý případ kolitidy je stejný, po pravdě řečeno je způsobena virovým onemocněním, o kterém lékařské i alternativní zdravotnické komunity nevědí. Ve skutečnosti se termín kolitida často používá, když si lékaři nejsou jisti, jak diagnostikovat něčí příznaky. Kolitida je pro ně v podstatě termín, který znamená, že vaše tlusté střevo je v krizi. V dnešní době je zcela běžné, že zdravotníci svalují vinu za problémy s tlustým střevem na autoimunitní teorii, podle níž vaše tělo útočí samo na sebe.

Tato autoimunitní teorie je však přesně to jak se nazývá – teorie, a to mylná. Chcete-li se dozvědět pravdu o autoimunitních onemocněních a o tom, proč vaše tělo nikdy neútočilo a nebude útočit samo na sebe, přečtěte si kapitolu o autoimunitě v knize Štítná žláza a její léčba. Kolitida není způsobena tím, že by vaše tělo napadalo samo sebe. Jedná se o neodhalené virové onemocnění. Konkrétně je kolitida způsobena herpetickým virem, jedním z 31 neobjevených druhů z čeledi pásového oparu, co je informace, kterou jsem publikoval v knize Mystický léčitel. Tento virus se uhnízdí v tlustém střevě a živí se potravinami, jako je lepek, vejce, mléčné výrobky, sója, kukuřice a řepkový olej, přičemž se skrývá za žluklým tukem ve střevní výstelce. Virus pásového oparu pak přechází do pozdějšího stádia škodlivosti, kdy uvolňuje neurotoxiny, které se pak také zachytí v tuku, dráždí a zanítí tlusté střevo. I když se tuky uvolní a opustí střeva, je sliznice tlustého střeva tak zanícená a podrážděná, že samotný virus může požírat střevní buňky. Tehdy může někdo zaznamenat krvácení.

Pravda o Crohnově chorobě

Stejně jako u kolitidy, ani u Crohnovy choroby není každý případ stejný. Ve skutečnosti existuje ještě více možností, jak odpovědět na tohle onemocnění u každého člověka. Crohnova choroba může být virového, bakteriálního původu nebo obojího. Pokud je onemocnění virového původu, může být způsobeno virem Epsteina-Barrové (EBV), což je virus, o kterém jsem podrobně napsal ve všech svých knihách, zejména v knize Štítná žláza a její léčba. Pokud se jedná o bakteriální onemocnění, konkrétní bakterií je streptokok. Zejména u Crohnovy choroby je ve hře velké množství toxických těžkých kovů v tenkém střevním traktu, zejména rtuti.

Patogeny nebo toxické těžké kovy, případně kombinace všech těchto faktorů, vytvářejí chronický zánět, který je velmi nepříjemný a často bolestivý.

Nicméně bez ohledu na to, s jakou konkrétní formou Crohnovy choroby nebo kolitidy či syndromu dráždivého tračníku se potýkáte, je plán útoku na uzdravení v podstatě stejný.

Pravda o syndromu dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku je běžnou diagnózou, kterou mnozí lékaři a zdravotníci používají, když pacienti hlásí téměř jakýkoliv příznak související se střevy, jako je špatné trávení, bolesti ve střevech, nadýmání, zácpa, průjem a podobně. Ve skutečnosti syndrom dráždivého tračníku vzniká, když je tlusté střevo vystláno odpadovými produkty z patogenů, jako jsou streptokok a E. coli; hnijící potravou, která nebyla správně strávena v důsledku nízké produkce žluči a kyseliny chlorovodíkové; a čpavkovými plyny. Více informací o čpavkovém plynu naleznete v mé knize Mystický léčitel. Čím více tuků a nezdravých potravin má člověk ve stravě, tím horší jsou příznaky syndromu dráždivého tračníku.

Pro podrobné vysvětlení každého z těchto záhadných onemocnění, včetně návodu na jejich léčení, se podívejte do knihy Játra a jejich léčba.

A co syndrom propustného střeva?

V dnešní době je značně populární mluvit o syndromu propustného střeva, který je však také záhadou a nepochopenou nemocí. Pokud by měl někdo skutečně propustné střevo, tedy protržení střevní stěny, těžce by trpěl. Měl by vysoké horečky a ležel by v nemocnici kvůli vážné infekci. Nenechte se zmást články na internetu, které se vás snaží přesvědčit, že máte syndrom propustného střeva. Pokud máte problémy se zažíváním, zaměřte se raději na zde uvedené rady. To, co ve skutečnosti stojí za mnoha případy chybně diagnostikovaných propustných střev, je propustnost čpavku, což je nemoc, na kterou jsem upozornil a kterou vysvětluji v knize Mystický léčitel.

Jak se uzdravit z Crohnovy choroby, kolitidy a syndromu dráždivého tračníku

První věc, kterou musíte udělat při léčbě některého z těchto onemocnění, je snížit příjem tuků. Snížení obsahu tuků ve stravě, bez ohledu na to, jaký typ stravy dodržujete (zda máte rádi živočišné bílkoviny, jste vegetariáni nebo dáváte přednost rostlinné stravě), dá patogenům menší šanci se množit a vám větší šanci na uzdravení. Pokud jíte živočišné bílkoviny, snažte se je snížit na jednu porci denně, jednoduše proto, že mají ve své podstatě vysoký obsah tuku. Dokonce i kuřecí prsa, která jsou často propagována jako libové maso, jsou naplněná tukem a jejich konzumace by měla být omezena na minimum, případně by se jim mělo během léčby úplně vyhnout. Vepřovému masu, vejcím a mléčným výrobkům bychom se měli vyhýbat úplně, jak vysvětluji ve svých knihách. Pokud konzumujete veganskou stravu, snižte množství ořechů, avokáda, olejů a kokosu, protože tyto potraviny mají také vysoký obsah tuku.

Celerová šťáva

Nyní, když víte, jakou roli hrají játra v těchto onemocněních, se můžete zaměřit na posílení jater a žlučových zásob. Celerová šťáva je naprostým zázrakem, pokud jde o uzdravení z Crohnovy choroby, kolitidy a syndromu dráždivého tračníku, protože posiluje žlučové soli, které slouží k likvidaci patogenů, jež tento zdravotní problém způsobují. Sodíkové seskupené soli v celerové šťávě také dělají zázraky při odstraňování toxinů vytvořených patogeny tím, že se na ně důsledně navážou a odvedou je ze střevního traktu ven. Tyto soli jsou darem pro vás a jedem pro patogeny, protože odstraňují jejich membránový ochranný štít. Více o celerové šťávě se dočtete na tomto blogu.

Banány jsou další zázračnou potravinou a při léčení Crohnovy choroby, kolitidy nebo syndromu dráždivého tračníku by se měly konzumovat v hojném množství. Někteří zdravotní odborníci vám sice doporučí, abyste se banánům zcela vyhýbali, ale poskytují vám nesprávné informace. Banány, pokud jsou správně zralé, bez zelených míst a s několika hnědými skvrnami, mají silné antipatogenní vlastnosti, které vám mohou při uzdravování nesmírně pomoci.

Dalším léčivým ovocem, které může lidem co trpí neuvěřitelně pomoci, jsou papáje maradol. Pokud vám papája nechutná, pravděpodobně jste neměli dobrou papáju. Poraďte se s lidmi, kteří pracují v oddělení produktů ve vašem obchodě s potravinami, jak vybrat dobrou papáju a kdy je nejlepší ji sníst. Pokud nemůžete najít dobrou papáju ve svém běžném obchodě, zkuste navštívit místní asijský obchod s potravinami. Tyto obchody mívají často hojnost dobrého ovoce, které se do běžných obchodů nikdy nedostane.

Pokud vám bylo řečeno, že jste alergičtí nebo citliví na ovoce, nebo pokud pociťujete nepříjemné pocity při konzumaci ovoce, poslechněte si můj internetový pořad Strach z ovoce, abyste tomu lépe porozuměli.

Ve skutečnosti je ovoce potravinou číslo jedna, kterou byste měli konzumovat, pokud trpíte chronickými zažívacími potížemi.

Byla by škoda dál trpět tím, že se vyhýbáme ovoci, když je tato potravina ve skutečnosti bezpečná a její konzumace je vlastně prospěšná pro naše zdraví.

Mezi další věci, které můžete do svého jídelníčku zařadit, patří každodenní příprava vody z aloe tak, že z listu vydlabete gel a rozmixujete ho s vodou. Můžete také zvážit užívání antivirových a antibakteriálních doplňků stravy, jako je kočičí dráp bez alkoholu, kořen lékořice nebo čaj z lékořice a meduňky lékařské, které dodají vašemu imunitnímu systému další sílu v boji proti patogenům.

Zkuste také pít kvalitní kokosovou vodu (ne růžovou nebo červenou), zařaďte do svého jídelníčku okurky a k večeři zkuste brambory na páře nebo sladké brambory. To jsou jednoduché, ale léčivé potraviny, které nastartují vaši cestu k uzdravení. Nezapomeňte si také přečíst knihu Štítná žláza a její léčba a také Játra a jejich léčba, kde najdete další informace, které vám pomohou porozumět vašemu zdravotnímu stavu a způsobu léčby.

Posun vpřed

Pokud jste našli tento článek a nyní víte, že vaše chronické potíže skutečně souvisejí s patogeny a přetíženými játry, jste již na půli cesty k opravdovému uzdravení. Nyní, když lépe rozumíte svému zdravotnímu stavu, můžete začít snižovat množství tuků a pít čistou celerovou šťávu, která vaše játra posílí. Můžete do svého dne zařazovat stále více ovoce a zároveň jíst stále méně lepku, vajec, mléčných výrobků, kukuřice, sóji, řepkového oleje a vepřového masa. Každý den se probouzejte s rozhodnutím učinit alespoň jedno zdravé rozhodnutí, které vás přiblíží k uzdravení. A nezapomeňte, že jsem tu s vámi na každém kroku. Tento článek tu pro vás bude, pokud si budete potřebovat osvěžit paměť nebo si připomenout, proč tyto kroky ke zdraví děláte. Jsem na vás pyšný a věřím ve vás.

— Překlad článku z webu Medical Medium:  https://www.medicalmedium.com/blog/epidemic-of-sluggish-liver


Prohlášení: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné informační účely. Tyto informace nejsou zamýšleny jako náhrada za odbornou zdravotní nebo lékařskou radu či léčbu, ani by se na ně nemělo spoléhat při diagnostice, prevenci nebo léčbě jakéhokoli zdravotního onemocnění. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte nebo přerušíte jakékoli léky, léčbu nebo péči nebo začnete s jakoukoli dietou, cvičením nebo suplementačním programem.

Zlata | Medical Medium Family
Ahoj, jsem Zlata a jsem průvodkyně zdravým životním stylem podle nadčasových principů Medical Medium®. Natáčím také MMF podcast na Hero Hero a vedu skupinové 3:6:9 jaterní očisty. Moji pomoc nejvíce ocení ti, kteří už vyzkoušeli vše a nic jim nepomohlo.
MMF Podcast
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů