Konzumace jablečného octa se stala populárním trendem ve světě zdraví. Mnoho lidí jej zařazuje do své každodenní rutiny a pije jej po polévkové lžíci. Bohužel, nikdo nevaruje lidi, kteří mají zdravotní potíže a symptomy, před mnoha nástrahami jablečného octa.
Jablečný ocet, což je kyselina octová, se přidává ke kyselině již přítomné v těle z neproduktivních bakterií ve střevě a může zhoršit stávající příznaky a symptomy. Jedním příkladem je bakterie streptokok, která může způsobit infekce močových cest, infekce dutin, infekce dásní, ušní infekce, bakteriální vaginózu, kvasinkové infekce, infekce močového měchýře, bolesti v krku, infekce prostaty, infekce žlučníku, zánět slepého střeva, syndrom dráždivého střeva, nadýmání, ječné zrno, akné, kožní cysty a vředy, zánět spojivek a růžové oko. Bakteriím streptokoka se velmi daří v kyselém prostředí v těle a přidání většího množství kyseliny, jako je kyselina octová z jablečného octa, toto prostředí zvětšuje a umožňuje bakteriím streptokoka zůstat v těle silné.
Když někdo konzumuje jablečný ocet, ocet začne čerpat živou vodu z buněk a orgánů a umístí ji na nesprávná místa v těle. To může u někoho vyvolávat iluzi, že zhubl z jablečného octa, ale ve skutečnosti je jeho tělo z octa jen dehydrované. Nejen, že ocet může hluboce dehydratovat tělo, ale může sterilovat orgány jako nakládané okurky, když reaguje na sůl, a poté čerpá vodu z buněk a orgánů, což umožňuje toxinům proniknout hlouběji do orgánové tkáně.
Možná jste slyšeli, že jablečný ocet pomáhá potlačovat chuť k jídlu. Jablečný ocet sice pomáhá potlačit chuť k jídlu, ale jen na chvíli a může někoho později nechat vyhladovět v nevhodnou dobu. Když se jablečný ocet dostane do těla, potlačí chuť k jídlu odsáváním vody z buněk žaludeční výstelky. Jablečný ocet je při trávení vnímán jako něco toxického a může šokovat žaludek. Jako obranný mechanismus žaludek okamžitě produkuje vrstvu hlenu, aby zabránil proniknutí octu do jeho buněk; tato vrstva hlenu může na krátkou chvíli nahradit jídlo a poskytnout pocit sytosti.
Když ocet vstoupí do žaludku, žaludeční žlázy začnou uvolňovat velké zásoby kyseliny chlorovodíkové, aby se pokusily neutralizovat kyselinu octovou a rozložily hlen, který žaludeční výstelka produkuje. Tento proces může u někoho vyvolat pocit, že mu lépe tráví, a dokonce může některým lidem zmírnit nadýmání, ale jde o dočasnou reakci. Jakmile se žaludeční žlázy během měsíců nebo let opotřebují, v závislosti na tom, kolik octa kdo konzumuje nebo v jakém stavu jsou žaludeční žlázy dané osoby, mohou žaludeční žlázy ztratit schopnost produkovat více kyseliny chlorovodíkové, což může zhoršit problémy s trávením a způsobit nadýmání.
Neproduktivní bakterie ve střevě, jako je streptokok, stafylokok a bakterie E. coli, produkují kyselinu, která se může dostat do žaludku a jícnu a způsobit kyselý reflux. Když někdo konzumuje velké množství jablečného octa, žlázy v žaludku začnou uvolňovat velké množství kyseliny chlorovodíkové, která pak pomáhá neutralizovat špatné kyseliny a může poskytnout určitou úlevu při kyselém refluxu. Bohužel, tato úleva je pouze dočasná, protože žaludeční žlázy se opotřebují, kyselý reflux se vrátí a jablečný ocet již příznaky kyselého refluxu nezmírní.
Kyselina octová ochuzuje tělo o vápník, což je stopový minerál, který se v těle používá k neutralizaci kyselosti. Když někdo do svého těla dává více kyseliny, prostřednictvím jablečného octa nebo jakéhokoli octa, tím více vápníku tělo potřebuje k neutralizaci těchto kyselin a tím více vápníku se odsává z kostí a zubů. Tento obranný mechanismus používaný v těle může časem potenciálně vyčerpat vápník v zubech a narušit zubní sklovinu.
Jablečný ocet je nabitý stopovými minerály, mikroživinami, antioxidanty a enzymy a má mnoho skvělých vnějších použití. Šampony s jablečným octem mohou být skvělé pro pokožku hlavy. Podobně lze oplach z jablečného octa smíchaný s vodou použít na pokožku hlavy při dermatitidě a lupech.
Nalití jablečného octa do koupele nohou s vodou může být užitečné pro:
Ocet je čisticí prostředek a může pomoci vyčistit rány a vytáhnout hnis. Vezměte prosím na vědomí, že jablečný ocet nezabije bakterie a neměl by se používat místo peroxidu na povrchové rány.
Obklad na akné – vyrobený z horké vody a jablečného octa na ručníku na obličej – je dalším skvělým způsobem, jak jablečný ocet použít lokálně. Držte obklad na akné po dobu pěti až deseti minut pro bolestivou úlevu od akné.
Když si vybíráte jaký jablečný ocet používat, je nejlepší zvolit si možnost nefiltrovaného octu s přírodními bakteriemi, které nebyly zničeny při procesu pasterizace.
Častou chybou v oblastí zdraví je přesvědčení, že pokud je nový zdravotní trend pro tělo špatný, výsledky se projeví okamžitě, a pokud ne, pak je tento trend zdravý. Stejně jako u jablečného octa jsme se naučili, že tomu tak není vždy a někdy trvá, než se problémy v těle projeví. Ano, jablečný ocet je nejlepší volbou, pokud jde o konzumaci octa. Ale i ten nejlepší druh octa může mít na tělo škodlivý účinek a je lepší se mu vyhnout, zvláště pokud trpíte ekzémem, lupénkou, akné, vitiligem, fibromyalgií, chronickou únavou, poruchami štítné žlázy, lymskou boreliózou nebo jakýmkoli jiným příznakem nebo symptomem.
— Překlad článku z webu Medical Medium: https://www.medicalmedium.com/blog/apple-cider-vinegar
Prohlášení: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné informační účely. Tyto informace nejsou zamýšleny jako náhrada za odbornou zdravotní nebo lékařskou radu či léčbu, ani by se na ně nemělo spoléhat při diagnostice, prevenci nebo léčbě jakéhokoli zdravotního onemocnění. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte nebo přerušíte jakékoli léky, léčbu nebo péči nebo začnete s jakoukoli dietou, cvičením nebo suplementačním programem.