Čerstvá okurková šťáva je nejlepší omlazující tonikum na světě. Okurková šťáva je vysoce alkalizující a hydratační nápoj, který je bohatý na živiny, jako jsou vitamíny A, C, K, hořčík, křemík a draslík. Má schopnost pročistit a detoxikovat celé tělo a také pomáhá zmírnit trávicí problémy, jako je zánět žaludku, překyselení žaludku, pálení žáhy, špatné trávení a vředy. Je to také ideální způsob, jak správně hydratovat tělo, protože obsahuje prospěšné elektrolyty, které mají schopnost přivést živiny a hydrataci hluboko do buněk a tkání, což je mnohem účinnější než samotná voda.
Okurková šťáva je také jedním z nejlepších přírodních diuretik, pomáhá při vylučování odpadu ledvinami a pomáhá rozpouštět nahromaděnou kyseliny močovou, stejně jako ledvinové a močové kameny. Pomáhá snižovat otoky, nadýmání a otoky v těle. Má také skvělé protizánětlivé účinky, které mohou významně prospívat autoimunitním a neurologickým poruchám, jako je chronický únavový syndrom, fibromyalgie, migrény, úzkost, deprese, pásový opar, ekzém, lupénka, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza a lupus.
Okurková šťáva je také výborným prostředkem na srážení horečky u dětí a rekonvascelentů. 360 – 600 ml čerstvé okurkové šťávy na prázdný žaludek se denně doporučuje, aby pomohla hydratovat a zotavit tělo.
Jak si připravit okurkovou šťávu?
Ingredience: 2 velké okurky (pokud možno bio*)
Pokyny: Okurky omyjeme a podle potřeby nakrájíme. Prožeňte okurky odšťavňovačem a ihned vypijte, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Pokud nemáte odšťavňovač, můžete okurky nakrájet, rozmixovat do hladka a pak tekutinu scedit přes jemné sítko, gázu nebo sáček na ořechové mléko, takže vám nakonec zůstane jen šťáva k pití.
Pro dosažení nejlepších výsledků pijte na lačný žaludek.
*Prosím, podívejte se níže v sekci otázek a odpovědí na další podrobnosti k tomuto tématu.
Musí být moje okurky bio?
Pokud je to možné, je nejlepší použít bio okurky. Pokud používáte konvenční okurky, je důležité je velmi dobře umýt. K odstranění co největšího množství vosku a chemikálií ze slupky můžete použít přírodní a neparfémovaný prostředek na mytí nádobí. Dokonce i bio okurky mají často na vnější straně vosk, takže možná budete chtít umýt i vaše bio okurky.
Kolik okurkové šťávy mám vypít?
Ideální je 360 – 600 ml (nebo více) okurkové šťávy denně. Záleží na tom, jaký máte odšťavňovač a na velikosti vašich okurek, ale obecně řečeno, dvě velké okurky dají kolem 480 ml šťávy.
Kdy je nejlepší pít okurkovou šťávu?
Okurková šťáva se nejlépe konzumuje samotná, asi dvacet až třicet minut od ostatních jídel a nápojů. Někteří lidé si ho rádi dají dvacet až třicet minut po ranní celerové šťávě. Jiní si ji rádi dají půl hodiny před večeří. Někteří lidé si svou okurkovou šťávu vychutnávají hodinu před spaním. Každé z těchto období je úžasné za předpokladu, že jsou daleko od jiných jídel a nápojů.
Jaký odšťavňovač doporučujete?
Záleží na vašem rozpočtu, ale Omega odšťavňovač je skvělý. Jakýkoliv jiný vám ale také určitě dobře poslouží.
(Pozn. Zlata – Omega je skvělá a bezkonkurenční na celerovou šťávu. Ale osobně s Omegou nemám už tak dobré zkušenosti při odsťavňování okurek a všeobecně měkkých potravin, jako jsou např. jablka, jde to opravdu velmi pomalu. Na okurky raději používám Hurom H400, u kterého navíc nemusím stát, stačí okurky/jablka nakrájet do nádoby a můžu u toho vyndavat např. myčku, to na něm opravdu oceňuju. S naším kódem máte slevu 10% „MMF10“ na webu hurom.cz)
Mohu jen rozmixovat okurkovou šťávu a nechat v ní dužinu (vlákninu)?
Rozmixovaná okurka s dužinou je velmi zdravá, ale je to šťáva bez vlákniny, která poskytuje největší léčebné účinky, takže je důležité dužinu odstranit.
Pokud nemáte odšťavňovač, můžete okurky stále rozmixovat (samotné okurky, vodu nepřidáváme – pozn. Zlata) a pak je přecedit přes jemné síto, plátýnko nebo sáček pro výrobu ořechového mléka, takže nakonec budete mít k pití jen šťávu.
Mohu do okurkové šťávy přidat jablko nebo celer nebo jiné přísady?
Okurková šťáva je nejúčinnější, když se konzumuje samotná, bez dalších přidaných přísad. Pokud máte rádi různé druhy ovoce, zeleniny či listovou zeleninu ve svých šťávách, dejte si je v jiné šťávě v jinou denní dobu mimo okurkovou šťávu.
Co když nesnesu chuť čisté okurkové šťávy?
Pokud se vám zdá chuť přímo okurkové šťávy příliš silná, můžete s okurkou odšťavnit jedno jablko.
Toto je skvělá volba, protože se přizpůsobíte chuti.
Jakmile si zvyknete, stále zvyšujte poměr okurky; největší výhody přicházejí, když se okurková šťáva konzumuje samotná.
Musím okurky loupat?
Ne, ve slupce okurek je mnoho živin. Pokud však kupujete konvenční okurky, je důležité je velmi dobře umýt. Totéž můžete udělat, pokud jsou okurky bio, ale vypadají, že mají na vnější straně vosk, což se běžně dělá.
Mohu si udělat okurkovou šťávu předem?
Nejlepší je vypít okurkovou šťávu ihned po odšťavnění.
Ale pokud nemáte jiné možnosti, max. doba kdy se smí šťáva udělat pro získání nejsilnějších benefitů je 24 hodin dopředu.
Pokud použijete tuto možnost, ujistěte se, že okurkovou šťávu uzavřete do vzduchotěsné nádoby s víkem a uchováváte ji v lednici.
Mohu zmrazit okurkovou šťávu a připravit dávky předem?
Pokud nemůžete pít svou okurkovou šťávu poté, co ji odšťavníte a příprava předem a zmrazení je vaší jedinou možností, pak je zmrazení v pořádku. Ale to je poslední možnost a nemělo by se na to spoléhat. Čerstvá je vždy nejlepší. Léčivé vlastnosti okurkové šťávy se při zmrazení snižují.
Můžu místo odšťavnění prostě sníst okurku?
Důvod pro odšťavňování okurky oproti pouhému pojídání je ten, že odšťavňování a odstranění dužiny (vlákniny) je nejlepší způsob, jak získat silné léčivé účinky, zvláště pro každého s chronickým onemocněním.
Konzumace okurky sama o sobě je užitečná a měla by být součástí vašeho jídelníčku, ale ještě více výhod má, když ji odšťavníte.
Nemám ráda okurku. Mohu odšťavnit něco jiného?
I když nemáte rádi chuť okurek, může se vám zdát jemná, lehce nasládlá chuť okurkové šťávy docela chutná. Dobrou alternativou k okurkové šťávě je však šťáva ze samotného řapíkatého celeru. Každá šťáva má jiné léčivé vlastnosti a charakteristiku, obě jsou ale neuvěřitelně prospěšné.
Je vhodné konzumovat okurkovou šťávu během těhotenství nebo kojení?
Ano, okurkovou šťávu je bezpečné a zdravé konzumovat během těhotenství nebo kojení.
Mohu přidat led do své okurkové šťávy?
Nejlepší je led nepřidávat, protože zředí léčivé vlastnosti okurkové šťávy.
Musím pít jak čistou celerovou šťávu, tak čistou okurkovou šťávu každý den?
Pití obou šťáv každý den může být velmi prospěšné a léčivé a mnoho lidí má rádo obojí. Každá šťáva má jedinečné léčivé vlastnosti, které jsou neuvěřitelně prospěšné. Nemusíte však pít obojí. Je to osobní rozhodnutí.
Pokud se chystáte začít s nějakou šťávou, můžete rovnou začít celerovou šťávou a poté zvažte přidání čisté šťávy z okurek, jak a kdy budete chtít. Pokud se vám celerová šťáva zdá příliš silná, můžete místo toho začít šťávou z okurek a pak včas začít přidávat čistou celerovou šťávu.
Mám pít okurkovou šťávu před nebo po celerové šťávě?
Nejlepší je pít celerovou šťávu ráno na lačný žaludek (nebo 15 až 30 minut po citronové vodě). Poté můžete pít okurkovou šťávu 15 až 30 minut po celerové šťávě nebo později během dne mezi jinými jídly a nápoji.
Pomůže okurková šťáva při horečce?
Ano, je velmi užitečné pít čistou okurkovou šťávu, když máte vy nebo někdo z rodiny horečku. Okurková šťáva velmi ochlazuje tělesné žlázy a orgány, což může pomoci snížit horečku.
Překlad článku: https://www.medicalmedium.com/blog/cucumber-juice
Prohlášení: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné informační účely. Tyto informace nejsou zamýšleny jako náhrada za odbornou zdravotní nebo lékařskou radu či léčbu, ani by se na ně nemělo spoléhat při diagnostice, prevenci nebo léčbě jakéhokoli zdravotního onemocnění. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte nebo přerušíte jakékoli léky, léčbu nebo péči nebo začnete s jakoukoli dietou, cvičením nebo suplementačním programem.