Jednou z úžasných věcí při zařazování více ovoce a zeleniny do naší stravy je, jak se naše chuťové pohárky mění a jak postupně začínáme více a více toužit po těchto čerstvých ingrediencích. Pokud budete toužit po listové zelenině a výhodách, které přináší, tato snadno připravitelná, velmi chutná polévka je skvělý způsob, jak ji začlenit do vašeho dne v lehce stravitelné formě. Díky všem minerálům, které špenát poskytuje, také pomůžete potlačit touhy po potravinách, které vám nyní neprospívají.
Jak připravit špenátovou polévku?
Ingredience:
Postup:
Umixujte do hladka rajčata, celer a česnek se šťávou z 1 pomeranče.Po hrstech přidávejte špenát a umixujte. Přidejte bazalku a avokádo (pokud chcete) a umixujte. Ihned podávejte. Dobrou chuť!
🌱 Jí se tato polévka teplá nebo studená?
Toto je raw polévka a měla by se podávat při pokojové teplotě. Neměla by se ohřívat.
🌱 Můžu něčím nahradit rajčata?
Ano, můžete použít 1-2 manga.
🌱 Měla by se jíst polévka studená nebo při pokojové teplotě?
Nejlepší je jíst polévku při pokojové teplotě, co nejdříve po přípravě pro nejlepší účinky.
🌱 Jaký je váš názor na obsah oxalátů ve špenátu?
Existuje mýtus, že některé listové zeleniny obsahují hodně oxalátů a jsou proto škodlivé. To je zcela nesprávná informace, která brání mnoha lidem získávat silné a potřebné živiny a léčivé vlastnosti, které tyto potraviny nabízejí.
Oxaláty nejsou takovým problémem, jak se zdá. Obsahují je všechny druhy ovoce a zeleniny. Různorodost živin v takzvaně „vysokých oxalátových“ listových zeleninách patří mezi nejvýživnější, které máme k dispozici. Lékařský výzkum a věda ještě neobjevily, že by v ovoci, zelenině a listové zelenině existovaly anti-oxaláty, které brání, jak teď trendy říkají, oxalátům v poškozování našeho zdraví. Ve skutečnosti nám tyto potraviny neškodí, ale poskytují nám klíčové léčivé živiny, jako jsou fytochemikálie, vitaminy a minerály.
🌱 Mám alergii na pomeranče, co místo nich mohu použít?
Můžete přidat šťávu z citronu nebo limetky.
🌱 Je v pořádku jíst špenát vařený? Nebo je zdravější čerstvý?
Čerstvý syrový špenát je nejvýživnější a nejzdravější. Všechnu listovou zeleninu (saláty, kadeřávek, špenát) je nejlepší jíst čerstvou.
🌱 Je v pořádku špenát zamrazit, dokud ho nebudu potřebovat?
V této polévce by měl být ideálně špenát čerstvý a tepelně neupravovaný.
🌱 Mělo by se rajčatům vyhýbat, protože jsou považovány z čeledi lilkovitých?
Pokud jste slyšeli, že lilkovitá zelenina zhoršuje stavy jako artritida, můžete tuto mylnou představu opustit. Když jsou brambory, rajčata, papriky a lilek zralé, nemají na zdraví žádný negativní vliv. Naopak – tyto úžasné potraviny zlepšují svými živinami a léčivými vlastnostmi vaše zdraví. Jsou přesně to, co při nemoci potřebujete!
Moderní teorie tvrdí, že tyto potraviny jsou bohaté na alkaloidy, které způsobují zánět. Není to však alkaloidy, které zánět způsobují. Problém ale nespočívá v plodech lilkovitých rostlin. Musíme se podívat na další ingredience, které se podávají s těmito potravinami. V případě kečupu a rajčatové omáčky často ve složení najdete vysokofruktózový kukuřičný sirup a pokud se jedná o rajčata samotná, často je člověk konzumuje s krajícem chleba.
Další informace naleznete v bestselleru New York Times, Medical Medium knize Detox jako cesta ke zdraví.
Překlad článku: https://www.medicalmedium.com/blog/spinach-soup
Prohlášení: Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro obecné informační účely. Tyto informace nejsou zamýšleny jako náhrada za odbornou zdravotní nebo lékařskou radu či léčbu, ani by se na ně nemělo spoléhat při diagnostice, prevenci nebo léčbě jakéhokoli zdravotního onemocnění. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte nebo přerušíte jakékoli léky, léčbu nebo péči nebo začnete s jakoukoli dietou, cvičením nebo suplementačním programem.